Beleid

Open peer-reviewproces

Ingestuurde manuscripten ondergaan een dubbelblind peer-reviewproces. Jeugd in Ontwikkeling streeft ernaar om ieder manuscript door minimaal twee reviewers te laten beoordelen.

Het artikel wordt in eerste instantie beoordeeld door de hoofdredacteur en redactiesecretaris op kwaliteit en relevantie voor de lezers van Jeugd in Ontwikkeling. Een artikel kan direct worden afgewezen wanneer het artikel van onvoldoende kwaliteit is, bijvoorbeeld wanneer de schrijfstijl ontoegankelijk is, er methodologische beperkingen zijn (zoals bijvoorbeeld te kleine groepsgroottes, onvoldoende inzichtelijke statistische analyses, gebrek aan een robuuste onderzoeksopzet etc.) en/of het onderwerp een commercieel doel dient (bijvoorbeeld reclame voor een opleiding, product, etc.). Tevens kan een artikel direct worden afgewezen wanneer er meerdere artikelen ingediend zijn (of recentelijk gepubliceerd zijn) die betrekking hebben op een soortgelijk onderwerp of wanneer er in het belang van de lezers voorrang wordt gegeven aan andere artikelen.

Wanneer de kwaliteit en relevantie afdoende zijn, wordt het artikel door minimaal twee onafhankelijke reviewers beoordeeld. De hoofdredacteur en de redactiesecretaris zorgen ervoor dat een redactielid geen reviewer is van een artikel waarbij diegene als auteur betrokken is, of van een auteur van dezelfde afdeling als waarvoor dat redactielid werkzaam is. Dit kunnen redactieleden zijn en/of externe reviewers. Hiervan is minimaal één inhoudsdeskundig op het onderwerp van het artikel. Deze reviewers geven ieder het advies het artikel te accepteren, te herzien (met kleine of grote benodigde aanpassingen) of af te wijzen. Wanneer de adviezen van de reviewers overeenkomen, wordt dit advies overgenomen door de redactiesecretaris en de uitkomst aan de auteurs gestuurd. Wanneer de beoordelingen niet geheel (of geheel niet) overeen komen, wordt de beslissing het artikel te accepteren (al dan niet na noodzakelijke revisies) door de hoofdredacteur en redactiesecretaris gemaakt. Wanneer er revisies noodzakelijk geacht worden, dienen deze puntsgewijs geadresseerd te worden in een herziene versie van het artikel en beantwoord te worden in een brief aan de reviewers. De nieuwe versie van het artikel wordt doorgaans aan dezelfde reviewerss voorgelegd voor een nieuwe beoordeling.

Open reviews
Jeugd in Ontwikkeling vindt dat transparantie ook in het reviewproces belangrijk is. Manuscripten ingestuurd bij Jeugd in Ontwikkeling worden daarom gereviewd in een open peer-reviewproces. Dit betekent dat indien het manuscript geaccepteerd wordt voor publicatie, de reviews en repliek van auteurs mee gepubliceerd worden met het manuscript. Als een geaccepteerd manuscript meerdere reviewronden doorlopen heeft, worden reviews en repliek van alle reviewronden openbaar gemaakt.

  • Reviews worden alleen openbaar gemaakt bij publicatie van het manuscript, reviews van afgewezen artikelen worden niet openbaar gemaakt.
  • Reviewers hebben de keuze om anoniem te reviewen of hun review met naam te ondertekenen. Als een reviewer anoniem wil blijven, wordt bij publicatie alleen de inhoud van de review openbaar gemaakt, niet de naam van de reviewer.

Notabene: Op dit moment worden er twee artikelvormen zonder open-reviewproces gepubliceerd. Het gaat om de artikeltypen 'Samenvatting proefschrift' en 'Overige bijdrage'. Bij de start van het tijdschrift ging de redactie ervan uit dat deze artikeltypen alleen taalkundig gereviewd hoefden te worden. Inmiddels voeren we een beperkte review uit: een lid van de redactie én de redactiesecretaris geven respectievelijk inhoudelijk en taalkundig commentaar. Vanaf 2025 zullen daarom ook bij deze artikelvormen de reviews worden gepubliceerd.

Criteria voor beoordeling

Ingezonden artikelen worden gelezen ter beoordeling voor plaatsing. Bij de beoordeling wordt expliciet gekeken naar volgende criteria:

  • Onderwerp: Het onderwerp is relevant voor het tijdschrift.
  • Inhoud: Het artikel bevat de noodzakelijke theoretische en empirische onderbouwing.
  • Methode: De methode (steekproef, design, etcetera) en analyses zijn adequaat om de onderzoekvragen te beantwoorden
  • Resultaten: Relevante resultaten zijn correct en bondig beschreven.
  • Discussie: De discussie bevat een heldere samenvatting en conclusie op basis van resultaten. Implicaties voor onderzoek en praktijk zijn helder en correct.
  • Opbouw: De noodzakelijke onderdelen staan in de juiste volgorde. Binnen ieder onderdeel is een heldere structuur.
  • Schrijfstijl: Het artikel is in correct Nederlands geschreven. De schrijfstijl is toegepast op het beoogde publiek (wetenschappers, professionals). Auteurs zijn zelf verantwoordelijk voor correcte spelling en grammatica.

Onderzoeksintegriteit

Jeugd in Ontwikkeling houdt zich aan de best practices in de ethiek van wetenschappelijk publiceren zoals vermeld in de Code of Conduct and Best Practice Guidelines van COPE (Committee on Publication Ethics) voor alle betrokken partijen: auteurs, reviewers en de uitgever. Jeugd in Ontwikkeling verwacht eerlijke auteursattributies, eerlijke behandeling van onderzoeksdeelnemers, eerlijke verslaggeving, expliciete vermelding van financiering en eventuele belangenconflicten bij het indienen van het manuscript. Als de bijdrage betrekking heeft op onderzoek dat door de auteurs is uitgevoerd, moeten de gegevensverzameling en -opslag voldoen aan de AVG, tenzij het onderzoek is uitgevoerd in een omgeving waar de AVG niet van toepassing is. Als u vragen of zorgen heeft over de onderzoeksintegriteit of publicatie-ethiek in dit tijdschrift, kunt u contact opnemen met de redactie.

Open Access en Copyright-beleid

Jeugd in Ontwikkeling biedt onmiddellijke open toegang tot zijn inhoud op basis van het principe dat het vrij beschikbaar maken van onderzoek voor het publiek een grotere wereldwijde uitwisseling van kennis bevordert. Jeugd in Ontwikkeling  brengt geen artikelverwerkingskosten (APC's) of indieningskosten in rekening.

Auteurs behouden het auteursrecht en verlenen het tijdschrift het recht op eerste publicatie. Artikelen worden gepubliceerd onder de licentie Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0), waarmee anderen de volledige teksten van de artikelen kunnen lezen, downloaden, kopiëren, distribueren, afdrukken, zoeken of ernaar kunnen linken, of deze voor andere doeleinden kunnen gebruiken. rechtmatig doel, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever of de auteur. Bij hergebruik moet het auteurschap van het werk worden vermeld en moet worden verwezen naar de oorspronkelijke publicatie in dit tijdschrift.

Archiveringsbeleid

Om de duurzaamheid van alle publicaties te waarborgen, maakt Jeugd in Ontwikkeling  gebruik van Portico en het PKP Preservation Network om permanente archieven te creëren met het oog op bewaring en herstel.

Repository-beleid

Auteurs mogen alle versies van hun werk in elk formaat plaatsen en verspreiden, inclusief in repositories, met een erkenning van de oorspronkelijke publicatie in dit tijdschrift.

ORCID iD

Auteurs worden aangemoedigd om hun ORCID iD te gebruiken bij het indienen van hun manuscript.

Post-publication-discussie en intrekken artikel

Mocht er een klacht binnenkomen over een artikel dan wordt die behandeld door een senior redactielid dat geen conflicts of interest heeft. Kritieken worden alleen in behandeling genomen als die feitelijk zijn onderbouwd. Auteurs die het artikel hebben geschreven waarover de kritiek gaat, krijgen in overleg een deadline om te reageren op de kritiek. Bij het intrekken van een artikel volgen we de retraction guidelines van COPE: https://doi.org/10.24318/cope.2019.1.4. Zie ook de flowchart van COPE: Handling of post-publication critiques

 

Klachten die niet betrekking hebben op een artikel

Klachten die betrekking hebben op het tijdschrift, meldingen van klokkenluiders en beschuldigingen van misconduct kunnen toegezonden worden aan aan de voorzitter van de stichting (prof. dr. Marcel van Aken via zijn universiteitsmail) en worden in behandeling genomen door het stichtingsbestuur. Het bestuur is verplicht om klachten te onderzoeken volgens COPE-richtlijnen, zal de resultaten terugkoppelen aan de klager en vervolgstappen nemen volgens de richtlijnen van COPE.